Μήπως κάνεις τη δουλειά που διάλεξαν άλλοι για σένα; Ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθήσεις την επαγγελματική παράδοση της οικογένειας σου; Οι γονείς σου ονειρεύτηκαν ότι θα τα καταφέρεις καλύτερα από εκείνους και σε έσπρωξαν σε μια επιλογή καριέρας που δεν ήταν ποτέ το όνειρό σου; Ή μήπως η δουλειά που επέλεξες μόνος δεν ήταν τελικά αυτό που είχες ονειρευτεί;

Ακούγονται οικείες αυτές οι ερωτήσεις, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη ότι καθένας από εμάς έχει να διηγηθεί μία αντίστοιχη ιστορία επαγγελματικού από-προσανατολισμού που τον οδήγησε σε έναν δρόμο καριέρας μακρύ, συχνά οδυνηρό, δύσβατο, με ελάχιστη ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Για όλους εκείνους που περπατούν αυτό το δρόμο η δουλειά συναντά τον αρχικό της ορισμό (δουλεία), ενώ τα έμφυτα ταλέντα, η κλίση σε έναν τομέα, η αβίαστη καθημερινότητα, τα όνειρα και οι επιθυμίες μετατρέπονται σε χόμπι, στην καλή περίπτωση ή σε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στην καλύτερη.

δουλειά

Τι μπορείς να κάνεις όταν είσαι κολλημένος σε μια δουλειά που δεν αντέχεις, αλλά που δε μπορείς και να εγκαταλείψεις;

Όπως το βλέπω, έχεις δύο επιλογές:

1. Η μία είναι να δυσκολεύεσαι κάθε μέρα όλο και περισσότερο να σηκωθείς από το κρεβάτι, να υποφέρεις και να βασανίζεσαι μέρα με τη μέρα μέχρι να απολυθείς λόγω ανεπαρκούς απόδοσης και συμπεριφοράς ή να βρεις μια άλλη δουλειά που θα σου αρέσει περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η αρνητική σου διάθεση και η γκρίνια μεταδίδονται με ταχύτητα στους συναδέλφους σου. Τους κάνεις το ίδιο δυστυχείς με σένα, οι πελάτες παραπονιούνται για την εξυπηρέτηση, η εταιρεία σου συμπαρασύρεται. Αυτή είναι η μία σου επιλογή.

2. Η άλλη επιλογή είναι να δημιουργείς χαρά και να δίνεις νόημα στην επαγγελματική σου ζωή όποιες και αν είναι οι συνθήκες που σε έφεραν εκεί ή όποιες και αν είναι οι συνθήκες που βρήκες εκεί όταν την επέλεξες. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Δεν τον επιλέγουν πολλοί και όσοι το κάνουν δυσκολεύονται να τα καταφέρνουν κάθε μέρα.

Ωστόσο, πρόκειται για μία στάση ζωής – το focus στη θετική πλευρά των πραγμάτων και το να βρίσκει κανείς νόημα και ευτυχία στα δύσκολα – που είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στην αλλαγή, στην επιτυχία και την εξέλιξη. Στο καλύτερο αύριο, όπως κανείς το αντιλαμβάνεται και το οραματίζεται.

δουλειά

Οκ, καλά… Και πως θα δώσω νόημα και χαρά στη δουλειά που μισώ;

Να ένα πλάνο που μπορεί να σε εμπνεύσει:

Προσπάθησε να αποδομήσεις τη μέρα σου σε κομμάτια που διαρκούν μία ώρα. Π.χ. Φαντάσου ότι έχεις ένα meeting, ένα αδιάφορο, βαρετό αχρείαστο meeting που όμως δεν μπορείς να ακυρώσεις. Φαντάσου ότι μετά από το meeting που ροκάνισε μία ώρα από τη ζωή σου, θα δώσεις εξετάσεις και πρέπει να απαντήσεις σε αυτές τις 4 ερωτήσεις:

  • Έβαλα τα δυνατά μου για να μπω με θετική διάθεση στην αίθουσα;
  • Έβαλα τα δυνατά μου για να βρω νόημα στην ατζέντα;
  • Έβαλα τα δυνατά μου για να χτίσω μία θετική σχέση με τους συναδέλφους μου στο meeting;
  • Έκανα ό,τι μπορούσα για να είμαι παρούσα και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου;

Αν λοιπόν ήξερες ότι θα περνούσες από εξετάσεις μετά από κάθε δοκιμασία της ημέρας, τι θα έκανες διαφορετικό για να πάρεις καλύτερο βαθμό σε κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις;

Έθεσα αυτή την ερώτηση σε πολλούς managers και στελέχη επιχειρήσεων. Και να μερικές από τις απαντήσεις τους:

  • Θα πήγαινα στη συνάντηση με θετική διάθεση.
  • Αντί να περιμένω από κάποιον άλλο να κάνει τη συνάντηση ενδιαφέρουσα, θα την έβρισκα τρόπο να την κάνω εγώ.
  • Θα προσπαθούσα να συνεισφέρω με δημιουργικές ιδέες, αντί να κάνω συνέχεια κριτική.
  • Θα έδειχνα προσοχή και δεν θα κοιτούσα συνέχεια το κινητό μου.

Αυτό λοιπόν, προτείνω να κάνεις όταν δεν μπορείς -για τους δικούς απόλυτα σεβαστούς λόγους- να φύγεις από τη δουλειά σου. Από εδώ και πέρα, ας προσποιείσαι ότι δίνεις εξετάσεις κάθε μία ώρα. Κάθε ώρα που περνάς σε αυτή τη δουλειά είναι μία ώρα που δεν γυρνάει πίσω.

Αν είσαι δυστυχισμένη, είναι δική σου δυστυχία και όχι της εταιρείας, ούτε του αφεντικού σου, ούτε των συναδέλφων σου. Γιατί να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου με γκρίνια και μιζέρια; Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για την επιλογή και τη συμπεριφορά σου, βελτιώνεις την καθημερινότητα σου αλλά και την συνεισφορά σου στην εταιρεία που σου δίνει δουλειά. Πολύ περισσότερο κάνεις ένα μεγάλο βήμα για να δημιουργήσεις μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού σου.

Στέλλα Ράπτη, Exexutive & Leadership Coach, Ηead of content στο www.impactalk.gr

Διάβασε ακόμη: Το ήξερες ότι μπορεί να φταίει αυτό που έχεις χάσει το κίνητρο σου για δουλειά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet